• Vianočné prianie
          • Vianočné prianie

          • Tisíce drobných hviezdičiek

            žiari na konári,

            do uzla vianočných pesničiek

            vplieta sa tisíc prianí.

            Dajme si pod stromček úsmev,

            čo slzy stiera a rany hojí,

            kus dobrej vôle, súcitu,

            veď to všetko tak málo stojí.

             

            Krásne prežitie vianočných sviatkov, príjemnú atmosféru v kruhu blízkych, šťastie a lásku po celý nový rok 2023 Vám praje kolektív ZŠ Stráňavy.

             

        • Takto sme plávali...
          • Takto sme plávali...

          • V dňoch od 16. decembra do 21. decembra 2022 žiaci 3. a 4. ročníka absolvovali základný plavecký kurz. Konal sa v priestoroch Mestskej krytej plavárne Žilina pod vedením skúsených inštruktorov plávania z plaveckej školy Nereus Žilina. Deti boli rozdelené do štyroch skupín a počas celého výcviku si osvojovali plavecké základy a niektorí malí plavci si zlepšovali svoje už nadobudnuté plavecké zručnosti. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na ich tváričkách aj vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšné. Boli disciplinovaní, snaživí a každý urobil veľa práce. Na konci každý získal "Mokré vysvedčenie". Malí plavci majú možnosť pokračovať v plaveckých kurzoch individuálne.

        • Cosmos Discovery-exkurzia
          • Cosmos Discovery-exkurzia

          • Vo štvrtok 15.12.2022 sa žiaci 5., 6., a 7. ročníka zúčastnili výstavy Cosmos Discovery v Bratislave.

            Výstava nás previedla históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie. Táto jedinečná výstava vznikla v spolupráci s americkou NASA a vzdelávacím centrom Cosmosphere. Obsahuje stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet.

            Vyskúšali sme si aj výcvik astronautov a najmodernejšie 3D technológie v interaktívnom vesmírnom výcvikovom tábore.

            Po výstave sme sa prešli do historického centra mesta Bratislava a navštívili sme vianočné trhy.

            Krásny deň sme ukončili dlhou crazy cestou vo vlaku. 

        • Lucie na škole
          • Lucie na škole

          • V kalendári je 13. december sviatkom sv. Lucie. Tento magický dátum v minulosti sprevádzali rôzne zvyky, tradície a obyčaje. Je opradený viacerými legendami, ktoré dnes už možno ani nepoznáme.

            Tieto zvyky a obyčaje môžeme však oživiť aj v dnešnej dobe. Určite by sme si mali pripraviť dostatok cesnaku a zjesť v predvečer Lucie, aby ochraňoval všetkých členov rodiny pred zlými silami. V tento deň sa nesmelo vpustiť cudziu ženu do domu, tiež sa nesmelo nič dávať ani požičiavať. Najznámejším zvykom na sviatok svätej Lucie je chodenie bosoriek zahalených v bielych plachtách po chalupách, ktorých úlohou bolo vyhnať z gazdovských domov a dvorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia.

            Aj na našej škole sme si v tento deň pripomenuli niektoré zvyky a tradície spojené so sviatkom sv. Lucie. Dievčatá oblečené v bielych plachtách navštívili jednotlivé triedy a  porozprávali o tomto sviatku žiakom a p. učiteľkám. Taktiež povymetali kúty tried , aby ochránili nás všetkých od zlých duchov , chorôb a trápenia.

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • V pondelok 12.decembra sme mali v kultúrnom dome vianočnú akadémiu. Pozvanie prijalo mnoho rodičov, starých rodičov a občanov našej obce, ktorí prišli deti podporiť. Sme nesmierne šťastní, že sa nám podarilo zorganizovať toto podujatie, prostredníctvom ktorého sme si všetci spríjemnili predvianočný čas. Úsmevy rodičov, učiteľov a celého obecenstva dodali účinkujúcim potrebnú odvahu a tí vystupovali ako naozajstní profesionáli. Program bol naozaj pestrý. Deti spievali, tancovali, hrali na hudobných nástrojoch, predviedli divadelné umenie. Dojatie v očiach dospelých a následný obrovský potlesk boli tou najväčšou odmenou pre deti. Nejeden z nás mal zimomriavky z tej neskutočnej vianočnej atmosféry, ktorú sme všetci intenzívne cítili. A presne to bolo cieľom našej vianočnej akadémie. Dať si navzájom trochu lásky, byť spolu a pripomenúť si, o čom sú vianočné sviatky.

        • Predvianočná Viedeň-jazyková exkurzia
          • Predvianočná Viedeň-jazyková exkurzia

          • Po období opatrení sme sa konečne dočkali a mohli zorganizovať exkurziu do Viedne.  V stredu 7.12.2022 sa nás 38 žiakov –nemčinárov -zo 7.,8.a 9. ročníka vydalo overiť si nemčinu v praxi.

            Skoré vstávanie, zima a dlhá cesta nás síce vyčerpali, no milá pani sprievodkyňa nás dokázala zaujať pútavou prehliadkou historického mesta. Zaujalo nás, koľko pamiatok a krásnych nádvorí vo svojom jadre ukrýva Viedeň. Veľmi sa nám páčila vianočná výzdoba v celom meste. Nemenej zaujímavá bola aj návšteva Technického múzea, odkiaľ si prinášame nové poznatky o zákonoch fyziky. Naklonenú rovinu, kladky, elektrické výboje a zvukové exponáty sme si vyskúšali  na vlastnej koži .

             Pravú zimnú atmosféru dotvárali vianočné trhy a  klzisko v srdci mesta.  Vianočná Viedeň, ako aj každé veľké európske mesto, má svoje čaro a veríme, že „Kinderpunč“ na námestí Rathausplatz si znova niekedy naplno vychutnáme.

        • Mikulášsky deň
          • Mikulášsky deň

          • V utorok 6.12. k nám prišiel Mikuláš. Zavítal aj so svojimi pomocníkmi anjelmi a čertami. Chodili z triedy do triedy a rozdávali balíčky so sladkosťami. Okrem balíčkov sa rozdávali aj úsmevy, radosť a dobrá nálada. Deti Mikulášovi zaspievali piesne a zarecitovali básničky. Popoludní deťom pripravili naši šikovní deviataci diskotéku plnú aktivít a súťaží. Prežili sme príjemný mikulášsky deň a už teraz sa tešíme na budúci rok.

             

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 23.11. 2022 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády. Zúčastnilo sa jej 19 žiakov z druhého stupňa.  Súťažili v 3 kategóriách. Do okresného kola postupujú prví traja súťažiaci s najvyšším počtom bodov.

            V kategórii G (5.ročník) postúpili: Martin Kučerík,Dominika Ondáková,Daniel Hikl

            V kategórii F ( 6. a 7. ročník) postúpili: Adam Fencík,Šimon Mičík, Peter Kyša

            V kategórii E ( 8. a 9. ročník) postúpili : Laura Ceterová,Roman Mičík,Mária Piovarčiová

            Postupujúcim gratulujeme!!!  Takisto aj ostatným úspešným riešiteľom olympiády : Simona Bulková, Gabriela Frniaková, Samuel Turanec, Samuel Bačinský, Timea Siváková, Katarína Riplová, Denis Lenčéš, Vanessa Riplová a tešíme sa záujmu o predmet Geografia.

        • Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Milí rodičia a priatelia školy.

            Srdečne Vás pozývame na Vianočnú akadémiu, ktorá sa bude konať 12.12.2022 v kinosále KD Stráňavy o 16:00.

            Tešia sa na Vás žiaci a pedagógovia, ktorí pre Vás pripravili zaujímavý a bohatý program.Všetci ste srdečne vítaní.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • Pytagoriáda je matematická súťaž určená žiakom základných škôl a nižších ročníkov osemročného štúdia. Okrem správnosti vypočítaných príkladov o víťazstve rozhoduje aj čas, za ktorý súťažiaci vypočíta dané príklady. Súťaž je trojkolová (školské, okresné, celoslovenské kolo).

            Dňa 7. 12. a 8.12. sa do školského kola Pytagoriády zapojili aj naši žiaci.

            V kategórií : P5: Machava M., Vraňanová N., Kučerík M., Ondáková D., Hikl D., Gajdoš K., Bulková S., Pitel M., Kopriva B., Kvočka T.

            P6: Bačinský S., Turanec S., Mičík Š.,

            P7: Melo I.,Kohútová S., Bulka L., Vržďak B., Syrovatka N., Čuraj K.

            P8: Bulka R., Mičík R., Ondáková K., Nižná N., Vraňanová J., Ilovská V., Cetera A., Ilovský B.

            Úspešní riešitelia:

            P5:Machava M.,Kučerík M., Ondáková D., Hikl D., Gajdoš K., Bulková S., Kopriva B., Kvočka T.

            P6: Turanec S., Mičík Š.

            P8: Bulka R., Mičík R., Ondáková K., Ilovská V., Cetera A., Ilovský B